„Se lucrează la Ministerul de Finanțe împreună cu partenerii noștri internaționali, cu Comisia Europeană și o să vă anunțăm. Cu siguranță vor fi accize mai mici. Atunci când Ministerul de Finanțe vine cu o decizie, o să vă anunțăm”, a spus Ponta.
Formula cu care va fi calculată valoarea accizelor anul viitor este încă în analiză la nivelul unui grup de lucru, a declarat miercuri ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, nedorind să precizeze dacă accizele vor mai fi calculate după cursul valutar redus anunțat de BCE, care permite un nivel mic de accizare.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat un curs de referință de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de către Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decât cel anunțat anul trecut, de 4,4485 lei/euro.
Dacă accizele vor fi calculate în continuare pe baza cursului anunțat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui să fie mai mic începând cu anul viitor.
Anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, și a adăugat cea mai mare rată a inflației, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunțat de BCE.
Acum, întrebat ce se va întâmpla pentru anul viitor, ministrul Finanțelor a evitat să precizeze dacă Guvernul se va mai raporta la cursul BCE, care ar permite un nivel scăzut de accizare începând cu anul viitor.
„Faptul că acciza are mod de calcul cursul de la 1 octombrie nu înseamnă că ea intră în vigoare de la 1 octombrie. Avem un grup de lucru care analizează mai multe versiuni și, în momentul în care ei vor definitiva modul de calculare al accizei, dacă va rămâne în vigoare sau nu, vom anunța, dar ea intră în vigoare de la 1 ianuarie. Deci, noi trebuie să avem această formulă definitivată cel târziu până în momentul în care vom face bugetul pe 2015”, a spus Petrescu.
Jurnaliștii au încercat totuși să afle dacă metoda de calcul se va baza în continuare pe cursul anunțat miercuri de BCE, mai mic decât cel de la 1 octombrie 2013 și valabil pentru acest an, ceea ce ar înseamna că accizele de anul viitor vor fi mai mici, sau i se „pare normal” să fie folosit un curs artificial precum cel utilizat în acest an.
„Eu pot să comentez pe măsuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat în momentul de față referitor la cursul actual al accizei, decât că lucrăm cu un grup de lucru și e posibil un alt mod de calculare sau poate să rămână același”, a răspuns Petrescu.
Ministrul a mai fost întrebat de jurnaliști cum explică faptul că nu se știe la această dată modul de calcul și cursul, având în vedere faptul că Guvernul se prezintă ca fiind unul „predictibil”, dar și de această dată ministrul a evitat să dea un răspuns tranșant.
„Nu este adevărat. Repet, această acciză, dacă se schimbă modul de calcul – nu am zis că se schimbă – ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Da, evident, trebuie să avem o formulă de calcul înainte de acea dată, cu cât de mult timp înainte, pentru a avea o dezbatere publică normală. Faptul că este legat de cursul de la 1 octombrie nu înseamnă că trebuie să avem o metodă de calcul de la 1 octombrie”, a spus Petrescu.
Totodată, ministrul Finanțelor a lăsat să se înțeleagă că modul de calcul al accizei va fi pus în dezbatere publică.
„Pentru toate proiectele pe care le-am avut au fost puse pe site și au fost discutate cu mediul de afaceri și cu sindicatele”, a mai spus Petrescu.
Banca Centrală Europeană a anunțat un curs de referință de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie acest an, acest indicator, folosit în anii anteriori de către Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decât cel anunțat anul trecut și utilizat în acest an, de 4,4485 lei/euro.
Un curs mai scăzut pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie decât cel actual a mai fost anunțat în 2011, la 4,3001 lei/euro, fiind utilizat pentru calcularea accizelor în 2012.
Cursul de schimb utilizat în acest an, de 4,4485 lei/euro, este cu 1,6% mai mic față de cel folosit în 2013, de 4,5223 lei/euro.
În noiembrie anul trecut, când cursul BCE a fost anunțat în scădere față de anul precedent, premierul Victor Ponta a anunțat că, pentru 2014, accizele nu vor mai fi indexate în funcție de acest curs de schimb, ci raportat la inflație.
Surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX că nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexare cu rata inflației, renunțându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb, în tendință de scădere, pentru a nu fi afectate veniturile încasate la buget din accize.
Modificarea metodologiei de calcul a accizelor a fost convenită cu Fondul Monetar Internațional.
Accizele sunt plătite pentru producția de alcool și băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice și cafea. Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a pracurs un calendar de creștere a valorilor de la momentul aderării la spațiul comunitar.
În primele opt luni ale acestui an, încasările din accize la bugetul general consolidat s-au situat la 15,37 miliarde de lei, în urcare cu aproape 11% de la 13,86 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului trecut.
Președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a declarat recent că în primele opt luni din acest an încasările din accize au depășit cu 2% programul stabilit, care lua în calcul inclusiv toate influențele din modificări legislative.
El a arătat însă că nu știe cum vor fi calculate accizele în 2015, întrucât ANAF doar pune în practică legislația fiscală, atribuțiile privind politica fiscală revenind Ministerului Finanțelor.
Ratele de referință ale BCE pot fi diferite de cele anunțate de Banca Națională a României (BNR), întrucât sunt bazate pe o procedură zilnică de consultare între băncile centrale din Europa și la nivel global. Pentru 30 septembrie, BCE a anunțat o rată de 4,4102 lei/euro.
BNR a anunțat un curs de referință pentru miercuri de 4,4127 lei/euro, în urcare cu 0,13 bani față de marți.